Za jarní inspirací do Boleradic

V neděli 29.3.2015 se konala v sále Městyse inspirace pro všechny, kteří mají rádi jaro, velikonoce, dobrou domácí kuchyni a netradiční sladké a slané bezlepkové zákusky.

Byla k vidění expozice Teddy králíčků a morčat, obrazy od bratrů Novotných, jarní květinové vazby, zdobená vajíčka a malované perníčky, speciality ze špenátu a jiné.

Děti z naší ZŠ a MŠ se představily v tanečním a hudebním pásmu. Také byla vyhlášena kulinářská soutěž, ve které bylo 18 vzorků. Každý mohl svým hlasem ohodnotit ten nejlepší pokrm. Dopadlo vše dobře, prázdné talíře byly  toho důkazem.

Krásné hodnotné ceny od našich sponzorů si domů odnesly tyto výherkyně:

  1. Jitka Stehlíková – Medové řezy

  2. Lucie Korábová – Fialkové sušenky

  3. Jitka Nádeníčková – Zmrzlé koláče

Tímto si dovolím poděkovat všem za přinesené dobroty a budeme se těšit na další “klání”.

K poslechu zahrála cimbálová muzika STRUNKA.

Přikládáme výherní recepty a přejeme DOBROU CHUŤ

 

  • Medové řezy
 těsto: 42 dkg hladké mouky

         15 dkg cukru krupice

         15 dkg másla

          2 vejce

          2 lžíce medu

          2 lžičky jedlé sody

          2 lžíce mléka

          špetka soli

ořechová krusta: 30 dkg nasekaných vlašských ořechů

                            12 dkg másla

                             3 lžíce medu

                             5 dkg krupicového cukru

                             1 sáček vanilkového cukru

 krém: 1 sáček vanilkového pudingu

          250 ml mléka

          3 lžíce mletého cukru

          15 dkg másla

Příprava:

1. Těsto – Smíchejte všechny suroviny pro přípravu těsta dohromady. Těsto rozdělte na poloviny a vyválejte z nich placky každou o velikost plechu 3 mm tlusté. 1 placku upečte na pečícím papíře při 180 C do zlatova (cca 10 minut).

2. Ořechová krusta – cukr i s vanilkovým cukrem nasypeme na pánev, nechte zezlátnout na karamel a přimíchejte ostatní suroviny. Směs nasypte na syrovou placku a pečte 10 minut, aby bylo těsto propečené.

3. Krém- puding uvařte podle postupu na obalu se 1/4 l mléka. Přikryjte fólií a nechte vychladnout. Utřete máslo s cukrem a zašlehejte puding.

4. Upečenou placku bez krusty lehce pocákejte rumem, natřete rybízovou marmeládou a připraveným krémem. Přiklopte placku s krustou nahoru a nechte uležet, alespoň do druhého dne.

 

  • Fialkové sušenky

100g jemně mletých ovesných vloček, 30g ovesných vloček, 70g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté),

70g másla, 4 lžíce medu, 60g rozinek, 50g semínek (slunečnice, vlašské ořechy,…), 1dcl bílého vína,

hrst fialkových květů.

Ze surovin vypracovat těsto. Tvarovat lžičkou menší placičky na pečící papír. Péct asi čtvrt hodiny při 180°C.

 

  • Zmrzlé koláče

50 dkg pol. mouky 30 dkg másla, 3 lžíce cukru, 4x žloutek, 1 celé vejce, špetka soli, 1/4 l mléka, droždí.

zpracujeme těsto a dáme do ledničky na 45min kynout. Plníme tvarohem, povidly, mákem, ořechy.

JZ.